Mietek Grocher


Igår lyssnade jag på Mietek Grocher, en av tio överlevare från Förintelsen som fortfarande föreläser om detta. Mietek har bott i Sverige ända sedan han befriades av den brittiska armén 1945. Han var väldigt duktig på att uttrycka sig och fångade verkligen mig med hans berättelse.

Mietek har suttit på nio olika koncentrations- och arbetsläger. I slutet av kriget vägde han inte ens 30 kg.
Han förlorade hela sin familj i olika läger. Hans mor och hans syster såg han för sista gången under sin första "selection". Han och hans far överlevde sju läger ihop. De två sista fick Mietek överleva ensam, endast 16 år gammal. Det är ett mirakel att Mietek överlevde. Han lyckades fly från en gaskammare och vad han vet så finns det ingen annan som lyckats med det. Han överlevde Tuberkulos. Mietek är ett mirakel och det är jag otroligt tacksam över.

Mietek har skrivit en bok "Jag överlevde" där han berättar mer detaljerat om hans liv som styrdes av soldater. Om ni inte får chansen att lyssna på någon av hans föreläsningar råder jag er verkligen att läsa boken.

Förintelsen ägde rum för över 60 år sedan och det finns inte många överlevande kvar. Om några kommer det inte att finnas några alls kvar. Då kommer inte vi få möjligheten att lyssna på föreläsningar, då har vi endast tv, film, böcker och bilder kvar. Det viktigaste av allt är att minnas både förintelsen och de som föll offer för denna tortyr. Vi måste låta demokratin leva vidare.
Detta får aldrig, någonsin ske under några som helst omständigheter igen.



Mietek Grocher


/M



Kommentarer
Postat av: Novalies mamma

Nej det kanske jag inte skulle. Men som sagt så har jag inget emot deras religion utan tycker bara att det är lite hemskt att dom måste "gömma" sig helt och hållet.... Tycker att det borde räcka med en vanlig slöja!

2010-02-12 @ 11:27:49
URL: http://emmamadelenemilia.blogg.se/
Postat av: caroline

När jag gick i skolan hade vi också besök av en man som hade överlevt förintelsen, han hade också med sig en kille som hade hoppat av ett nazist gäng. En otroligt givande föreläsning.

2010-02-12 @ 14:19:02
URL: http://ckonradsson.blogg.se/
Postat av: Sanna M

Så bra att det var en givande föreläsning! Och precis som du säger, snart finns det inga kvar som överlevde. Oerhört häftigt att du fått möta en överlevare! Skulle gått på föreläsningen jag med ju, fan

2010-02-12 @ 20:51:31
URL: http://tabubloggen.blogg.se/
Postat av: Sara Kindvall

Jag har också hört honom. Har hans bok hemma. köpte den när jag hörde honom i högstadiet. Hemsk berättelse

2010-02-13 @ 11:58:55
Postat av: Emma

Ska lyssna på honom imorgon!!

2011-04-06 @ 16:10:46
URL: http://eeeaa.blogg.se/
Postat av: Johanna ♡

Ska lyssna på honom på tisdag! Ska bli sjukt intressant!!! :)

2012-05-23 @ 22:34:27
URL: http://johannasskolios.blogg.se/
Postat av: Zergadid

cialis coupon code topics
- cialis online
cialis dosage online
cialis beach

2013-03-28 @ 16:01:06

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback